De Radboudgroep is de enige waterscoutinggroep in Amstelveen die op onze eigen Poel zeilt. Deze mooie en rustige plas in het Amsterdamse Bos is een fantastische leerplek om op een veilige en goede manier te leren zeilen. Bij de Radboudgroep zijn daarvoor volop mogelijkheden. Of vind je het gewoon leuk om veel buiten te zijn? Met leeftijdsgenoten ravotten in het bos? Dan ben je ook bij de Radboudgroep aan het goede adres!

De speltakken

Voor iedereen tussen de 5 en 7 jaar: de Bevers! En zoals echte bevers komen we graag buiten waar we met z’n allen de mooiste avonturen beleven. Elke zaterdag van 14.00 tot 16.00. Van koekjes bakken tot zingen, van knutselen tot buitenspelen, met de bevers doen we het allemaal! En de kleinste scouts zijn ook actief met water. Denk aan waterballonnen, waterspellen en misschien een rondje in de motorboot!)

Ben je tussen de 7 en 11 jaar? Dan ga je naar de Welpen. Elke zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur verzamelen ze in het clubgebouw. Deze speltak speelt in het bos maar heeft ook kano’s en roeibootjes om op mooie dagen mee op de Poel te varen! Naast kanoën, houden wij ons bezig met spannende spelletjes zoals levend stratego en vlag veroveren, speurtochten en het oefenen van scoutingtechnieken.

Tussen de 11 en 16 jaar ga je naar de Zeeverkenners (voor de jongens) of de Watergidsen (voor de meisjes). Hiermee ga je elke zaterdag (13.30-17.00 uur) het water op. Een zeilwedstrijd, tikkertje op het water of een stukje roeien horen er allemaal bij. Bij deze speltakken kan je ook zeildiploma’s (CWO-I, CWO-II en CWO-III) halen. Regelmatig zeil je onder begeleiding van een instructeur en 1 keer per jaar is er een volledig weekend ingepland om je zeildiploma’s te halen!

Na de Zeeverkenners en Watergidsen stroom je door naar de Wilde Vaart (16 tot 20 jaar, elke zaterdag van 10.00-13.00 uur). Bij deze speltak komen de jongens en meiden weer samen. Hier hebben ze geen stafleden meer maar begeleiding. De jongens en meiden worden geholpen met het zelf maken van programma’s als voorbereiding op een eventuele staffunctie bij de andere speltakken.

Voor 21 jaar en ouder zijn de Loodsen. Deze groep heeft elke eerste vrijdag van de maand vanaf 20 uur opkomst. De opkomsten zijn vooral bedoeld om een stukje ontspanning te hebben in een drukke maand.

Begeleiding

De Water-welpen, Zeeverkenners en Watergidsen worden geleid door erkende stafteams. De Wilde Vaart heeft erkende begeleiders en de Loodsen doen alles zelfstandig. Daarnaast bestaat de groep ook uit een bestuur en hebben we veel hulp van actieve ouders.

Er worden regelmatig extra speciale activiteiten georganiseerd (bijvoorbeeld nieuwjaarsreceptie, opening en sluiting van het vaarseizoen, weekenden en zomerkampen). Ook voor de ouders van de kinderen is er regelmatig iets op de groep te doen.

Lijkt het je dus leuk om bij een moderne scoutinggroep te zitten, kom dan een keer langs bij de Doorweg 32! Tot snel!

Historie

Zoals zoveel scoutinggroepen in Nederland is de Radboudgroep in 1945 opgericht. De groep is begonnen als een landscoutinggroep onder de Annakerk aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. De eerste groep bestond uit Welpen en Verkenners. Later is de groep van het land het water opgegaan. Daarbij zijn er lelievletten gekomen voor de Verkenners die zich nu Zeeverkenners gingen noemen. Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw werden er meerdere speltakken aan de groep toegevoegd. Eerst kregen de meiden ook een plekje bij de nieuwe speltak ‘de Watergidsen’. Ook de jongeren konden nu langer bij de groep aanblijven, de Wilde Vaart werd met eigen boot in het leven geroepen. Begin jaren ’90 werden de nieuwste speltakken opgericht. Voor de jongste meisjes kwam er een enthousiaste Kabouter-speltak, voor de alleroudsten werden de Loodsen opgericht. De Loodsen hebben een hobbelige weg gekend, met een korte stop van eind jaren ’90 tot 2004, toen de speltak nieuw leven werd gegeven.

Ook de Kabouters en Welpen hebben een aardige verandering gekend. De groepen jongens en meisjes zijn in 2008 gefuseerd. Ze gingen verder onder de speltaknaam Dolfijnen. Vanuit Scouting Nederland werden alle namen in 2011 voor de leeftijdscategorie 7-11 afgeschaft om maar 1 naam over te houden: de Welpen. Voor de Radboudgroep betekende dat de Dolfijnen al na drie jaar verder gingen onder de naam Welpen, met nu dus zowel jongens als meisjes.

In 2011 is de Radboudgroep verhuisd van de oostelijke locatie langs de Handweg naar de huidige, noordelijke locatie aan de Doorweg. Beide locaties grenzen aan de Amstelveense Poel, waar de lelievletten van de Radboudgroep dus al ruim 50 jaar hun zeilen hijsen.