Het Z.I.T. = Het Zeil Instructie Team.

Op deze pagina vindt je informatie die je kunt gebruiken voor het leren van CWO I, II en III. 

De Radboudgroep is een waterscouting. Dat wil zeggen dat er al vanaf de Waterwelpen kinderen met kano’s het water op gaan. Vanaf de Zeeverkenners en Watergidsen wordt er gebruikgemaakt van zeilboten. Om goed te kunnen zeilen heb je ook kennis nodig over het zeilen en daarom heeft de Radboudgroep jaarlijkse instructie-dagen en een geheel instructie weekend.

Bij de Radboudgroep kun je als Watergids en Zeeverkenner drie opeenvolgende CWO diploma’s halen. De informatie hieronder, afkomstig van het CWO Handboek, geeft een korte uitleg wat de verschillende CWO diploma’s inhouden.

CWO Diploma's

“De term CWO wordt gebruikt voor de diplomalijn van de Commissie Watersport Opleidingen van de KNWV en de ANWB. Deze diplomalijn wordt sinds een paar jaar ook door Scouting Nederland gehanteerd om de op een scoutinggroep behaalde zeilerkenning gangbaarder te laten zijn. Hieronder vind je een omschrijving van de verschillende diploma’s.

Kielboot 1

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het hijsen en strijken, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind (3 Beaufort).

Kielboot 2

Cursisten die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld in Kielboot I, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden (Kielboot I) ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hoger wal en man-over-boord, aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden, niet te druk vaarwater, tot windkracht 4 Beaufort.

Kielboot 3

Het zelfstandig kunnen varen van een dagtocht is één van de einddoelen van deze opleiding. Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hoger wal en lager wal, ankeren, loskomen van de grond. Ook de theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan. Dit alles onder redelijke omstandigheden en tot en met windkracht 6 Beaufort.”

Voor meer informatie over de specifieke eisen van de CWO diploma’s kun je ten eerst het CWO Handboek nakijken. Ten tweede kan je het instructie boek van de Katwijkse zeeverkenners raadplegen. Als je vragen hebt kun je uiteraard ook een van de stafleden op de groep raadplegen!

De stafleden en het Zeil Instructie Team zien alle leden graag terug op de instructie dagen en het Z.I.T. weekend.